Sámson Gergely (26) - egy borszaküzletben dolgozik, meteorológiát tanul


Egyesült világ... kicsit elvontan hangzik, nem?
Az egyesült világ fogalmáról nekem először az jut eszembe, hogy mindannyian testvérek vagyunk, és hiszek abban, hogy nincsenek köztünk áthatolhatatlan falak. A Fiatalok az Egyesült Világért mozgalomban megismertem sokakat, akik hajlandóak tenni ezért a saját környezetükben, így a nagy szavakból kézzel fogható valóság lesz. A hétköznapokban én is igyekszem megtenni a magam kis lépéseit.

Testközelből is megtapasztaltál egy egész más országot, népet...
Igen, másfél évig éltem Portugáliában, ami meghatározó élmény volt. Be akartam illeszkedni az ottani társadalomba, egy akartam lenni közülük, és ez - úgy érzem - elég jól sikerült is. Egy másik kultúra megismerése sokat segíthet abban is, hogy a saját értékeimet, magyarságomat jobban fel tudjam fedezni, jobban megtaláljam a helyem a világban. Sok barátot találtam a portugáliai Fokoláre Mozgalomban, rengeteget köszönhetek nekik. De nem akartam bezárkózni a "keresztény körökbe". A kinti munkatársaimmal is nagyon jó kapcsolatom lett. Fontosnak tartom, hogy nyitottak maradjunk, és az "egyesült világot" ne a négy fal között akarjuk építeni. Ez persze kockázatokat is hordoz, de szerintem csak így van értelme.

Mit szólsz ahhoz, hogy már csak pár hét, és itt a Genfest?
Persze eszembe jutott, hogy milyen jó lesz vendégül látni a külföldi barátaimat. :-) Ez egy hatalmas lehetőség nekünk, magyar fiataloknak is. Együtt alkothatunk valami nagyot, aminek visszhangja lesz az emberek között, és biztosan a saját életünkben is megtermi a gyümölcsét. Fontosnak tartom, hogy láthatóvá váljunk, visszhangot keltsünk a társadalomban. Szükség van a pozitív hírekre, melyek arról szólnak, hogy lehet másképp is élni.

Mit értesz az alatt, hogy másképp élni?
Hát, talán így tudnám összefoglalni: "Tedd azt a másiknak, amit szeretnél, hogy neked tegyenek." Ez mindenkinek érthető kultúrától és vallástól függetlenül. Nekem ez a mondat gyakran ad iránymutatást a hétköznapokhoz. Például a munkahelyemen adódott olyan helyzet, hogy egy feladatot azért végeztem el munkaidő után, mert tudtam, hogy ha én nem teszem meg, akkor másnap a kollégámnak kell.

Eszembe jut még: te beszélsz egy másik "egyetemes nyelvet" is...
A zene fontos szerepet játszik az életemben (ütőhangszerek, bossa nova, elektronikus zene). Ez is egy jó eszköz arra, hogy "hidat építsünk" egymás között.Back